Storytelling verbindt

VERHALEN

Ik gaf een Masterclass Storytelling en Personal Branding aan een leergang voor Board Potentials.

Ter voorbereiding vroeg ik de deelnemers: wat is een verhaal of gebeurtenis die heel belangrijk voor je is, en of jou kenmerkt? De deelnemers bleken niet zo goed voorbereid en begonnen, na een intensieve studiedag,

vermoeid aan de Masterclass. Ik had een beetje opgezien tegen deze dag, omdat deze hoog opgeleide groep nogal eens de neiging had alles ter discussie stellen. En dat gebeurde ook op deze avond. Het was hen niet duidelijk wat er voor hen uit de Masterclass te halen viel. Dus begon ik met de vraag: ‘wat denk je hier te kunnen halen?’.  Iedereen  wilde daar wel over nadenken en uiteindelijk kregen ze zo hun eigen doel voor de avond in het vizier.

Ik vroeg hen staand voor de groep, zichzelf voor te stellen. Daar is altijd al gelijk veel over te zeggen: maken ze echt contact of niet, hoe is hun houding, uitstraling, stemgebruik, etc. Die feedback hielp hen meteen al. Toen vroeg ik hen iets te vertellen over een verhaal of gebeurtenis waardoor ze zelf geraakt waren.

Het bleek niet gemakkelijk om echt contact te maken met de groep en de verhalen bleven vlak.

Ik daagde hen uit veel meer beeldende en zintuiglijke taal te gebruiken in plaats van abstracties. Ik deed voor, spaarde niemand in mijn aanwijzingen, maar liet ook merken dat het goed was om ‘fouten’ te maken.

Dat alles hen zou helpen om een stap verder te komen. Langzamerhand werden de verhalen persoonlijker, het contact werd beter en de deelnemers lieten veel meer van zichzelf zien. Zo werd het een top avond; er zijn veel kwartjes gevallen. En de deelnemers waren blij met de uitdaging meer aanwezig te zijn, persoonlijker te vertellen, meer contact te maken en zintuiglijk te vertellen.

Eén deelnemer zei over zijn eigen verhaal en de respons die hij kreeg: ‘Normaal roep ik weerstand en gevecht op, nu maak ik echt contact.’ Het resultaat van zijn ‘nieuwe’ houding verwarde hem, maar stemde hem vooral optimistisch. Hij ging naar huis met het voornemen om voortaan niet meer te gaan overtuigen maar in gesprek te gaan. Dat maakte hem een stuk rustiger en meer raakbaar. Maar de mooiste feedback uit de groep was dat ze al zo lang met elkaar in de leergang zaten, maar elkaar die avond pas echt hadden leren kennen. Storytelling verbindt!

Breng ook een inspirerend verhaal